Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på spørsmålene som oftest kommer om oppskriftene. Jeg får ofte e-post om ting man finner svar på i oppskriften, så vær så snill å lese oppskriften nøye før du sender e-post. 

Jeg får ikke til å laste ned oppskriften. Hva gjør jeg?

Oppdatér mobiltelefonen din, PC-en din, eller nettleseren du prøve å laste ned fra.

Som regel er utfordringen at nettbutikkleverandøren har oppdatert seg til nyeste programvare, og da fungerer ikke alltid nedlastningen på eldre programvarer.

Dersom du har oppdatert telefonen eller PC-en din og du fortsatt ikke får lastet ned kan du sende e-post til tonjeinoslo@gmail.com og spørre om du kan få den tilsendt som vedlegg.

Merk at jeg snart går ut i foreldrepermisjon, og da kommer ikke e-posten til å bli sjekket daglig. Det vil derfor gå betydelig kjappere å oppdatere telefonen din enn å vente på svar.

Jeg fikk feil maskeantall etter økningene i diagrammet, er det feil i oppskriften?

Det er sannsynligvis ikke feil i oppskriften. I de fleste tilfellene har det skjedd en feiltolkning av diagrammet. Det viktigste å vite er at økesymbolet kun gjelder den nye masken du lager, ikke den opprinnelige masken du hadde på pinnen. Den opprinnelige er tegnet inn som en av de vanlige rutene.

Ta dette diagrammet som et eksempel:

Hjelpediagram

På runde 1 er det tre masker. På runde 2 øker du til fire masker og på runde 4 øker du til fem masker, så de grå rutene er der bare for å fylle ut diagrammet enn så lenge, siden diagrammet er firkantet.

Hvis de grå rutene forvirrer deg: Når du kommer til rute tre på runde 1 skal du gå videre til rute fire uten å gjøre noe som helst. Ingen kast, ingen økninger, ingenting. Strikk rute 1, 2 og 4 som tre vanlige masker, slik de hvite rutene viser.

På runde 2 skal du øke. Her strikker du to masker, lager en ny maske, og strikker en maske til. Dine tre masker fra runde 1 skal derfor ha blitt til fire masker når du er ferdig med denne diagramrepetisjonen. At dette er maskeantallet du skal ha ser du også tydelig på runde 3, hvor du så skal strikke fire vanlige masker. 

De som spør har som regel tolket økesymbolet både som en økemaske og som den opprinnelige masken, men det stemmer altså ikke. Hvis du gjør det strikker du for mange masker mellom hver økning og vil få for få masker på pinnene når omgangen er slutt. 

På runde 4 skal du øke igjen. Denne økningen skrår andre veien - på runde 2 skulle den skrå mot høyre (derav den lille armen på symbolet), mens her på runde 4 skal den skrå mot venstre. Du skal altså strikke fire vanlige masker, så lage en ny maske. Når du er ferdig med en repetisjon av runde 4, skal du altså ha fem masker på pinnen. At dette er det nye maskeantallet ser du også tydelig på runde 5, hvor det er fem vanlige masker som skal strikkes.

Maskeantallet på genseren/halsen min blir fortsatt feil, hva kan jeg gjøre for å få det riktig?

Alternativ 1:

Hvis du sliter med å få maskeantallet til å bli riktig, kan du sette maskemarkører i strikketøyet for å dele inn antallet diagramrepetisjoner før du har begynt å strikke diagrammet.

Hvis første runde i diagrammet ser ut som runde 1 i bildet over, plasserer du en maskemarkør etter hver tredje maske i dette eksempelet, eller etter så mange hvite ruter du har på første runde i diagrammet ditt.

Dersom første runde i diagrammet ser ut som runde 2 i bildet på denne siden, altså med symboler i noen av rutene, teller du antall ruter uten symbol og som ikke er grå og setter ut maskemarkører etter det antallet du får. På runde 2 i bildet over er det tre hvite ruter, en grå rute, og en hvit rute med symbol. Da skal du sette maskemarkør etter hver tredje rute, ikke etter hver fjerde eller femte, siden symbolet er en økning du skal gjøre når du begynner å strikke diagrammet, og de grå rutene ikke er masker.

Alternativ 2

Oppsøk en annen strikker og spør om de ser hva du har gjort feil. Det er mye lettere å se en feil på strikketøyet enn å skjønne hva som har gått galt ut fra en skriftlig e-post. De som jobber i lokale garnbutikker har massevis av erfaring, så dra innom og spør!

Jeg bor ikke i Norge / har ikke Vipps. Hvorfor kan jeg ikke handle på tonjeinoslo.no?

Reglene for merverdiavgift varierer fra land til land for digitale produkter. Siden Tonjeinoslo er drevet av én person, Tonje, må jeg holde regnskapet så ryddig som mulig. Derfor selges oppskrifter til andre land kun fra Ravelry.com fordi Ravelry organiserer MVA-innbetalingene for designerne.

Kan jeg betale med kort?

Du kan betale med kort på Ravelry.com uten å måtte ha en PayPal-konto, men ikke fra mobilmodus. Du kan enten endre til datamaskinmodus/skrivebordsmodus i nettleseren på mobilen din, eller du kan gå inn fra en PC for å få opp kortbetaling som mulighet når du sendes videre til PayPal som nettside. Det er unødvendig komplisert, men det går altså an!

Må jeg bruke garnet i oppskriften?

Nei. Du må gjerne bruke annet garn så lenge du får samme strikkefasthet. Det går som regel helt fint å bytte til et lignende garn fra en annen produsent.

Merk at om du bruker en veldig annerledes garntype enn oppgitt, f.eks. mohair i stedet for norsk ull, vil du få et helt annet uttrykk og muligens en annen høyde på maskene enn det som er ment for oppskriften.

Hvorfor bruker du ikke et norsk navn på slip slip knit?

Det er ingen standardisert betegnelse for slip slip knit på norsk. Jeg kunne selvfølgelig laget min egen, men da ville alle som søker videohjelp på YouTube fått opp null treff. Med slip slip knit eller SSK får man derimot opp flere hundre videoer som viser hvordan man gjør dette.

Teknikker som to vridd rett sammen er ikke samme teknikk, siden to vridd rett vil si at maskebeina krysser hverandre på begge maskene, og det gjør de ikke med slip slip knit. 

Kan jeg kjøpe oppskrifter fra Tonjeinoslo på papir?

I denne nettbutikken selges kun digitale oppskrifter. Det finnes noen forhandlere som selger papirutskrifter, og dette er for øyeblikket:

  • Jens Hoff City Syd, Trondheim
  • Nøstet Mitt Kolbotn

Dersom du er en forhandler som ønsker å selge papirutskrifter kan du gjerne ta kontakt på tonjeinoslo@gmail.com